W trakcie wysiłku długotrwałego energia pochodzi z węglowodanów i tłuszczów. Jeśli praca charakteryzuje się rosnącą intensywnością, to coraz większy staje się udział węglowodanów. W przypadku utrzymywania intensywności np. w strefie 130-150 uderzeń serca na minutę energia jest czerpana zarówno z węglowodanów, jak i tłuszczów. Jeśli dla kogoś [...]
W pierwszej części artykułu omówiłem podstawowe informacje potrzebne by móc korzystać z treningu ekscentrycznego. W obecnej części rozwinę temat przytaczając wybrane badania dotyczące tej tematyki. Z oczywistych względów zbyt duża ilość badań zbyt wiele tu nie wnosi. Należy pamiętać, iż nie zawsze wszystkie badania znajdą przełożenie na [...]
Beta-alanina na rynku suplementów diety istnieje stosunkowo krótko w porównaniu na przykład do kreatyny. Jednak ze względu na ciekawe właściwości, jakie prezentuje podczas stosowania, dość szybko zyskała na popularności, a producenci zadbali o to, by mieć w ofercie minimum jeden produkt z jej dodatkiem lub w formie monopreparatu. W wyniku pracy [...]
Dość często, aby pozostać w formie cały rok, musimy się skupić na odpowiednim odżywianiu, które ma na celu dostarczenie tyle energii, ile jest niezbędne do treningowego progresu, a ogranicza magazynowanie tłuszczu. Jest to niezwykle trudna sztuka. Jednak niekoniecznie musisz szczegółowo codziennie dbać o to, aby nie przesadzić z kaloriami. [...]
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Zdrowe kiszonki Warto zadbać również o [...]
Współczesne produkty żywnościowe często dostarczają zbyt dużo soli i cukrów prostych. Na największe ryzyko nadmiernego spożycia chlorku sodu są narażone osoby korzystające z wysokoprzetworzonych produktów, w tym fast foodów (pizza, hamburgery, kebaby, hot-dogi, frytki itd.). Podsumowanie Warto pamiętać, iż od niedoboru sodu… można umrzeć, [...]
[...] coraz więcej o roli cholesterolu jako prekursora hormonalnego, wpływie węglowodanów na insulinę, stan zapalny oraz o ochronnej roli jaką pełnią kwasy omega-3 (głównie ryby, suplementy diety, orzechy włoskie). Z reguły w produktach roślinnych występuje tylko jeden z kwasów z grupy omega-3 (kwas α-linolenowy). Jego źródłem mogą być: olej [...]
Ból barków podczas treningu mięśni piersiowych czy naramiennych, jest dość specyficznym zjawiskiem, którego doświadcza wiele osób. Jego przyczyną niestety nie jest solidnie przepracowany plan treningowy, który doprowadza do znacznego palenia mięśniowego trenowanej grupy, a ma podłoże nieco mniej korzystne, powiązane z "brakiem miejsca" w [...]
[...] zdrowia serca i jelit. Jedzenie go pomaga obniżyć także poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Na podstawie badań okazało się, że suplementy z błonnikiem pomagają zmniejszyć zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi. Obniżenie ciśnienia krwi może nastąpić już przy spożyciu 12 g błonnika [...]
[...] podawano ekstrakt ashwagandhy w dawce dochodzącej do 500 mg na dzień, zauważono, poprawę niektórych parametrów pamięci. O mózg należy dbać tak samo, jak o każdy inny organ naszego ciała. Odpłaci nam się większymi zdolnościami poznawczymi, intelektualnymi w tym np. lepszą pamięcią. Przedstawione wyżej suplementy mogą być w tym pomocne.
[...] i wolną dynamiką. Dobrym przykładem będzie tutaj białko jajeczne, białko pochodzące z grochu, a najlepszym - micelarna kazeina. W tym czasie odstawiamy również wszystkie suplementy związane bezpośrednio z treningiem. Na lepsze czasy poczekają zatem: przedtreningówki suplementy spożywane w okolicy treningu, na przykład drink popijany w [...]
[...] innymi z zarzutami od federalnych za zaangażowanie się w nielegalną działalność. Grozi im kara pozbawienia wolności za produkcję i sprzedaż produktów, w których łączyli suplementy uważane za bezpieczne z nielegalnymi substancjami anabolicznymi. Zostały one sprzedane tysiącom klientów! Poza tym postawiono im zarzut za “pranie pieniędzy” i za [...]
Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]
Kolagen należy do białek, które w organizmie człowieka występują w bardzo dużych ilościach. Buduje on tkanki łączne, w tym: ścięgna, więzadła, skórę i mięśnie. Jego główną funkcją jest dbanie o wytrzymałość poszczególnych struktur naszego ciała, jak elastyczność skóry czy wytrzymałość kości. Podsumowanie Zastosowanie kolagenu w diecie sportowca [...]
Kontuzje to przekleństwo dla sportowca, szczególnie jeśli stosujesz środki farmakologiczne (może to oznaczać zepsucie całego planu „wspomagania”). Dla zawodowca mogą oznaczać lata treningu, które zostaną zmarnowane oraz utratę pieniędzy za starty. Niedawno poważnej kontuzji doznał Evan Centopani – pełnego zerwania ścięgna mięśnia czworogłowego. [...]
[...] laktozy. Wiele osób z tą przypadłością nie stosuje ścisłej diety bezlaktozowej, w wielu przypadkach ograniczeniu ulegają tylko niektóre produkty mleczne lub wprowadzane są suplementy z enzymami trawiennymi, które pomagają w rozkładaniu laktozy. Wtórny niedobór laktazy to nabyta nietolerancja Wynika ona z uszkodzenia nabłonka jelita, który jest [...]
Odchudzanie jest procesem, który wymaga od nas sporego zaangażowania. Zazwyczaj zmuszeni jesteśmy przemodelować nasz jadłospis, wygospodarować czas na treningi, a wszystko to musi być uzupełnione silną wolą. Niestety same ćwiczenia, czy niewielkie zmiany w diecie nie zawsze są efektywne. Podsumowanie Wybór aktywności fizycznej powinien być [...]
Aktualizacja 26.05.2021 Sportowiec, zwłaszcza wyczynowy, powinien dbać o każdy aspekt mający wpływ na zdolność jego organizmu do wykonywania zaplanowanych obciążeń treningowych.
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]
IBS to angielski skrót dolegliwości zwanej zespołem jelita drażliwego. Jest to przewlekłe zaburzenie przewodu pokarmowego i jak sama nazwa wskazuje, dotyka ono jelita grubego. IBS przyczynia się do takich objawów, jak zaparcia, biegunki, gazy oraz bóle i skurcze brzucha. Choroba ta wpływa znacząco na pogorszenie samopoczucia. Co warto zapamiętać? [...]